Himenòpters: Abelles
Família Megachilidae
Gènere Anthidium
Són abelles solitàries de mida mitjana o gran (8 – 20 mm) amb el cos robust de color negre amb bandes i marques grogues a l’abdomen, la cara, el tòrax i les potes. Les femelles tenen pèls per transportar el pol·len davall de l’abdomen. Nidifiquen en cavitats preexistents per damunt del sòl. En algunes espècies, les femelles recullen amb les seves mandíbules fibres i pèls de la superfície de les fulles o tiges de plantes, fan un bolic de fibres i el carreguen fins el niu, on les fan servir per cloure les cel·les. A diferència d’altres abelles, els mascles d’Anthidium són més grossos que les femelles, tenen unes espines al final de l’abdomen i poden ser territorials. Hi ha tres espècies citades a les Balears: A. cingulatum, A. manicatum i A. florentinum.
Gènere Osmia
Són abelles solitàries de mida mitjana o gran amb el cos negre de colors metàl·lics, sovint recobert per pèls marrons, taronges o vermells depenent de l’espècie. Les femelles tenen pèls a l’abdomen per recollir pol·len. Solen nidificar en cavitats horitzontals, preferiblement tubulars, com canyissos o forats en la fusta, però de vegades fins i tot dins closques de caragols morts. Són molt bones constructores, construeixen diferents cel·les de cria dins el niu, disposades una darrere l’altra i delimitades per parets fetes amb fang o restes de plantes mastegades.
Gènere Megachile
Són abelles solitàries de mida mitjana, sovint de color negre amb bandes clares de pèls a l’abdomen. Les femelles tenen pèls per transportar el pol·len a la part inferior del seu abdomen. A vegades reben el nom d’abelles talladores de fulles, perquè fan servir les mandíbules com si fossin unes tisores per tallar peces petites de fulles de plantes o pètals de flors per a la construcció del seu niu. Nidifiquen en forats fets per altres insectes a la fusta, parets de pedra o també al sòl. No totes les espècies dins d’aquest gènere tallen fulles per cloure les cel·les del seu niu. Per exemple, l’abella negra i vermella Megachile sicula (abans anomenada Chalicodoma sicula) construeix el seu niu amb arena mesclada amb una secreció glandular.